Revistă - Forum a Românilor Americani

Arhiva: 2008 1.ian-mar

12 Propuneri de lege în Noiembrie în Oregon

 În noiembrie cetăţenii statului Oregon vor vota pentru 12 proiecte de lege.  Opt dintre acestea au fost iniţiate de către cetăţeni şi activişti iar  celelalte 4  de către guvernul statului Oregon.
Printre cele 12 proiecte sunt câteva care sunt demne de menţionat:
Proiectul de lege 58, elevii vorbitori de limbă spaniolă vor avea un timp limită pentru a învăţa limba engleză şi legea propusă va interzice şcolilor să înveţe elevii în limba lor nativă (în marea majoritate spaniolă) după o perioadă de 2 ani.
Proiectul de lege 60, tot în domeniul învăţământului, propune ca profesorii să aibă măriri de salariu în funcţie de performanţe, nu în funcţie de vechime.
Proiectul de lege 57 va mări durata pedepsei pentru trafic de droguri, crime de proprietate şi furt de identitate.

Companiile ipotecare din Oregon sub supravegherea atentă a statului

Patru dintre cele mai mari companii de credite ipotecare (mortgage) din Oregon, sunt cercetate de către Departamentul Consumatorilor şi a Afacerilor. Acestea sunt: Allegiance Mortgage din  Springfield, Diamond Financial Mortgage din Tigard, 1st American Incorporated of Portland şi Pacific Crest Funding din Eugene.
Anul acesta, oficiali ai statului Oregon au suspendat licenţa de funcţionare a 5 companii ipotecare şi au aplicat 30 de amenzi. 
Companiile ipotecare din întreaga Americă sunt vizate de către oficialităţi, pe măsură ce criza financiară şi imobiliară (realestate) ia o amploare tot mai mare. Milioane de persoane care au împrumutat fonduri bancare “high-risk” (risc mare), se găsesc în postura de a nu mai putea să plătească ratele. Aceştia s-au bazat pe faptul că preţul caselor va continua să crească, însă când acesta a început să scadă, s-au găsit în situaţia să plătească pentru o sumă mult mai mare decât valoarea proprietăţii. De exemplu, pentru o casă cumpărată cu 500,000 dolari, al cărei preţ în prezent a scăzut la 350,000,  proprietarul plăteşte în continuare pentru suma de 500,000, o diferenţă de 150,000 mai mult decât valoarea casei. De aceea sunt multe persoane care, decât să plătească la bancă pentru o sumă aşa de mare, îşi asumă riscul şi înapoiază casa băncii.

Rata şomajului în creştere în Wahington

Rata şomajului în statul Washington, a crescut în luna iulie la 5.7 procente, cu peste 1 procent mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-a înregistrat o rată a şomajului de 4.6. În prezent peste 189,000 de persoane caută un loc de muncă în Washington.
Cea mai mare creştere a ofertelor locurilor de muncă s-a înregistrat pentru  poziţiile oferite de guvern, cu 900 de locuri de muncă, urmată de sectorul informatic cu 800. Cele mai mari reduceri au fost în sectorul financiar şi de servicii, cu 300 de locuri de muncă mai puţin în fiecare departament.
Sanatoriu (assisting living) în pragul falimentului

Unul dintre cele mai mari sanatorii din Statele Unite, cu sediul în Salem este în pragul falimentului ca urmare a datoriilor mari  acumulate. Acesta este afectat de criza ipotecară: foarte multe persoane în vârstă nu pot să îşi vândă proprietăţile pentru a se muta aici.
11 din Centrele Sunwest Management Inc. au intrat în faliment începând cu data de 18 august.
Compania Sunwest este a patra ca mărime din Statele Unite care oferă  adăpost şi servicii pentru persoanele în vârstă. Rata de ocupare a scăzut simţitor la cele 275 de centre. În Oregon şi partea de sud-vest a statului Washingrton, compania deţine 50 de centre. 
Sunwest care a luat fiinţă în 1991 are o datorie de peste un miliard de dolari.  La sediul de bază din Salem, lucrează 300 de persoane, iar în total, compania are 12,000 de angajaţi.

Sarah Update:


Am vizitat-o recent pe Sarah (fetiţa care a avut transplant de ficat), la Spitalul de Copii din Seattle şi am fost bucuroşi să găsim o fetiţă care se simte tot mai bine. Săptămâna aceasta a ieşit din spital pentru prima dată după câteva luni bune de spitalizare şi locuieşte la Ronald McDonald House (un fel de sanatoriu localizat în apropierea spitalului, pentru familiile care vin de la distanţe mari). Noul ficat a început să lucreze, oasele au început să se întărească şi să primească doza de calciu de care au nevoie. Să ne rugăm în continuare pentru o vindecare completă a fetiţei Sarah!

(Nr. 218: 9-22 august)
ŞTIRI ŞI INFORMAŢII DIN NORDVEST

pagină realizată de Marcel Urs

Starbucks - pentru prima dată pierde milioane
Seattle, Washington - pentru prima dată de la înfiinţare, acum 10 ani, vestitul lanţ de cafenele Starbucks a înregistrat o pierdere de 6.7 miloane de dolari în al treilea trimestru al acestui an. Este prima pierdere de când compania a intrat pe piaţa publică.
Compania, cu sediul în Seattle, a anunţat un câştig de 2.4 miliarde de dolari faţă de 2.6 miliarde în aceeaşi perioadă a anului trecut. Pierderea vine în urma deciziei companiei de a închide 600 de centre.
Conducerea Starbucks a decis să reducă forţa de muncă cu 1,000 de muncitori, majoritatea din Australia. În Oregon, Starbucks va închide şase cafenele.

Cel mai mare parc de turbine eoliene din lume, o să fie în Oregon
Ptrivit Portland Business Journal, în statul Oregon o să ia fiinţă cea mai mare fermă de mori de vânt din lume. Proiectul a fost aprobat de către consiliul Oregon Energy Facility. Conglomeratul de turbine eoliene, va genera 909 MW de curent electric eolian, îndeajuns să alimenteze 200 de mii de case.
The Sheperd’s Flat Wind Farm va avea 303 de mori şi va dubla capacitatea de generare a energiei eoliană a statului.  Vor fi create 250-300 de noi locuri de muncă iar veniturile din închirierea pământului de la fermieri va ajuta economia locală. Proiectul va fi gata prin 2010.

Cererile pentru carnete de conducere au scăzut dramatic în statul Oregon
Noile reguli pentru onţinerea carnetelor de conducere în statul Oregon, care au intrat în vigoare în luna iulie a acestui an, au un efect dramatic asupra candidaţilor care doresc să obţină dreptul de a conduce pe drumurile publice.
Pe lângă faptul că, din februarie s-a introdus legea care prevede ca orice candidat pentru carnet să arate un număr valid de securitate socială (social security), din iulie, s-a mai adăugat încă o lege care prevede ca orice persoană care se prezintă să obţină un carnet de conducere la DMV (Departament of Motor Vehicles), trebuie să dovedească statutul legal în Statele Unite.
De când a intrat în efect această lege, s-a constatat o scăderea de 65% în rândul aplicanţilor pentru carnete de conducere, mai ales în rândul vorbitorilor de limbă spaniolă. 

Asigurarea de stat Oreagon Health Plan suportă sinuciderea asistată a unei femei diagnosticată cu cancer dar nu tratarea acestuia
Potrivit www.catholicnewsagency.com, o femeie din statul Oregon, care a fost re-diagnosticată recent cu cancer la plămâni, i s-a spus de către oficialităţile Agenţiei de Asigurări a Statului Oregon (Oregon Health Plan) că medicamentul pentru combatere şi tratarea cancerului nu este sprijinit de către agenţie însă i se oferă asistenţă în prepararea pentru eutanasie (sinucidere asistată de medici).
Barbara Wagner din orăşelul Springfield a descoperit cu doar o lună în urmă, că boala de cancer la plămâni a recidivat. Medicul i-a prescris un medicament numit Tarceva, care încetineşte creşterea şi răspândirea cancerului, prelungind astfel viaţa pacientului. 
Oregon Health Plan a înştiinţat-o pe doamna Wagner că tipul de medicament prescris de doctor, nu este suportat de către Agenţia de Asigurări a Statului, însă pot să îi ofere aşa zisa “îngrijire palativă” (palliative care) care se aplică pacienţilor care doresc să moară prin eutanasie, adică ajutaţi de medici.
Statul Oregon, este singurul stat din America unde se oferă acest procedeu de sinucidere asistată de medici. Pe lângă statul Oregon, mai există doar 5 ţări din lume unde eutanasia este legală: Belgia, Luxemburg, Noua Zeelandă, Elveţia, şi Tailanda.
“Tratementul pentru o stare avansată a cancerului care are ca scop să prelungească viaţa sau să îi schimbe cursul, nu este un beneficiu suportat de către Oregon Health Plan” – se menţionează în scrisoarea primită de către doamna Wagner de la officiul agenţiei din Eugene.
Mesajul scrisorii şi nemulţumirea femeii a ajuns în mass-media.
“Să îi spui cuiva: te plătim ca să te sinucizi, dar nu te plătim pentru a trăi, este un lucru destul de crud, mă supăr numai când aud acest lucru. Cine se cred ei?” a afirmat cu durere doamna din Springfield.
Medicul care i-a prescris tratamentul a apelat la compania care fabrică acest medicament în Statele Unite pentru a acoperi costul acestuia. Răspunsul nu a întârziat să vină, şi compania Genentech, i-a oferit pacientei medicamentul Tarceva pe gratis pentru o perioadă de un an de zile, după care poate să depună din nou o cerere pentru a prelungi sponsorizarea acestuia.
“Sunt atât de fericită pentru aceasta” – a declarat doamna Wagner.
Potrivit Register-Guard, medicii din Oregon au observat o schimbare în felul cum Oregon Health Plan “suportă” pacienţii diagnosticaţi cu boli mortale prin faptul că tratamentul de chimoterapie nu mai este suportat financiar, dacă se consideră că pacientul nu mai are şanse prea mari de supravieţuire.
Oficiali ai Comisiei Oregon Health Plan au declarat că “regulile de acoperire a reapariţiei cancerului nu s-au schimbat pentru pacienţi, însă s-au clarificat doar regulile.”
Oregon Health Plan oferă asigurare medicală gratuită pentru persoanele cu venit mic. Este tipul de asigurare mediatizată cu atâta succes de unii dintre candidaţii la preşedinţia Statelor Unite. Ca până la urmă guvernul să aibă control până şi la viaţa individului.

Gazele naturale vor creşte cu 40 la sută în zona Portland

    Loviţi deja cu preţuri exorbitante la toate categoriile, din cauza preţurilor ridicate la carburanţi, locuitorii din zona Portland trebuie să se aştepte la o creştere a preţurilor gazelor naturale cu aproape 40 la sută, începând din toamnă. Mărirea este una din cele mai mari din istoria companiei.
    Northwest Natuaral Gas Co. este cea mai mare companie de distribuire a gazului natur al din zonă, cu 655,000 de clienţi în Oregon şi Washington. Mărirea, dacă va fi aprobată de către oficiali, va începe din 1 noiembrie anul acesta.
    Creşterea preţului gazului natural va afecta mult cetăţenii din zonă, dar în special pe cei cu un venit mai mic, care vor fi nevoiţi să aleagă între a încălzi locuinţa sau a cheltui banii pe mâncare, a declarat Jum Abrahamson de la Oregon Energy Partnership, care se ocupă cu clienţi cu venit mic care nu pot să îşi plătească facturile pentru energie.
    Creşterea va influenţa nu doar pe cetăţenii cu venit mic, ci orice consumator care foloseşte gaz natural.
    Dacă până acum, un client al NW Natural Gas, a cheltuit aproximativ 74 de dolari pe lună pentru gazul natural, cu preţuri mai mari în perioada de iarnă, începând din toamnă, preţul va trece, în medie, peste 100 de dolari. 
    Cauzele pentru creşterea preţului la gaze naturale sunt multiple. Dintre acestea ar fi preţul ridicat al carburanţilor, creşterea cererii pe piaţă, valoarea mică a dolarului şi competiţia de pe piaţa combustibilului.
    De remarcat este faptul, că guvernul democrat al statului Oregon împreună cu mai multe agenţii de protejare a mediului se opun cu îndârjire construirii unui terminal de gaz lichefiat pe coasta statului, la Coos Bay, de către compania LNG care ar duce la scădrea drastică a preţului gazelor naturale pe coasta de vest.
    Apoi, peste un miliard de cubic feet, care este extras împreună cu ţiţeiul,  este pompat zilnic înapoi în pământ în Alaska. (vezi pagina 12).
    Preţul gazelor naturale este manevrat de către politicienii noştrii cu priviri liberale. Este omul de rând care suferă din cauza acestor creşteri. Este vremea să ne gândim la vremurile de odinioară când oamenii se încălzeau cu lemene la sobe din teracotă.

Rata şomajului în statul Washington a urcat în luna iunie

OLYMPIA, Washington. Rata şomajului a crescut la 5,5 la sută, de la 5,3 la sută cât a fost în luna mai. Numărul de locuri de muncă a rămas acelaşi, însă numărul persoanelor care caută de lucru a crescut uşor. În luna iunie, s-a înregistrat o creştere uşoară a locurilor de muncă în producţie, cu 700 de locuri noi de muncă şi turism cu 600 de locuri noi de muncă. Cea mai mare scădere s-a înregistrat în construcţii, cu 900 de locuri de muncă mai puţin, activităţi financiare, cu 700 de locuri de muncă mai puţin şi guvern, cu 400 de locuri de muncă puţin.

Preţul benzinei a scăzut uşor în Oregon 

PORTLAND, Oregon – preţul benzinei a scăzut uşor în statul Oregon, în comparaţie cu doar o săptămână în urmă,   la $4.27 pe galon, potrivit oficialilor de la AAA.
Oregonul este pe locul 7 în ce priveşte cele mai ridicate preţuri la benzină din America. Preţul mediu la nivel naţional este de $4.11 pe galon (un galon este 3.79 l). Preţul motorinei este mult mai ridicat la nivel naţional, $4.83 pe galon, iar în Oregon de $4.88 pe galon.

Eveniment de amploare la biserica Philadelphia din Portland

            Duminică, 29 iulie, la Parcul Rooster Rook, de  pe malul râului Columbia, a avut loc un serviciu premergător botezului Nou Testamental organizat de către Rev. Nicky Pop, Pastorul Senior  al Bisericii Penticostale Philadelphia din Portland.  Au fost botezaţi 54 de persone. Actul botezului a fost efectuat în apelel râului Columbia, un râu cam de mărimea Dunării.

    În doctrina cultului penticostal, botezul se efectuează când persoana este considerată adultă, vârsta fiind diferită de la individ la individ sau după ce persoana a primit botezul cu Duhul Sfânt.

        La program au participat pastori din biserică, şi Petrică Huţuţui din România care a fost invitat special  pentru acest eveniment.

         După oficierea botezului, a avut loc picnic cu toţi cei prezenţi. Membrii şi prieteni ai bisericii s-au organizat în grupuri pe familii şi s-au bucurat de bucatele gustoase aduse de acasă sau gătite pe grătar, la faţa locului.

Vorbitul interzis la mobil în timpul conducerii autovehicolului în statul Washington

           Vorbitul la telefonul mobil în timpul conducerii este interzi în statul Washington începând cu 1 iulie. Se poate vorbi la telefonul mobil doar prin sisteme speciale tip bluetooth sau încorporate în sistemul autoturismului.

         Vorbitul la telefonul mobil la volan este considerat o “încălcare secundară a regulilor de circulaţie” adică poliţia trebuie să oprească conducătorul auto pentru o încălcare primară, de exemplu depăşirea vitezei sau trecerea pe roşu şi atunci poate aplica şi amenda pentru folosirea telefonului celular în timpul conducerii. În alte cuvinte, nu poti să fii oprit de poliţie doar pentru folosirea celularului în timpul conducerii.

          Amenda pentru aceasta încălcare a legii este de 124 de dolari. Legea se aplică şi persoanelor din alte state care călătoresc pe drumurile din Washington, inclusiv cei din Oregon. 

           Noua lege este la fel ca o lege din statul New Jersey, care a fost dată prin 2003, însă s-a dovedit a fi foarte greu de aplicat deoarece oamenii legii treuiau să găsească un alt motiv, primar, pentru a opri un autovehicol, apoi să aplice legea “telefonului mobil”. Recent, această lege s-a schimbat, iar vorbitul la telefonul mobil a devenit o încălcare primară în acest stat.

        Şi statul California are o lege pentru interzicerea vorbitului la mobil în timpul conducerii. Statul Oregon nu are o astfel de lege şi nici nu există perspective pentru a introduce una.

O nouă lege pentru carnetele de conducere în Oregon

         Începând cu 1 iulie, pentru obţinerea carnetului de conducere în statul Oregon, este nevoie pe lângă alte acte, şi de o dovadă că persoana care depune cererea, este legal în Statele Unite. Acest act poate să fie paşaportul sau certificatul de naştere. De asemenea este necesară prezentarea unui document care să arate Numărul de Securitate Socială (Social Security Number). 

        Până la data de 1 iulie, statul Oregon a fost unul dintre puţinele state unde nu erau necesare aceste documente pentru obţinerea carnetului de conducere.

     Potrivit unui ordin executiv al guver-natorului statului Oregon, Ted Kulongoski, agenţia de eliberare a carnetelor de conducere (Department of Motor Vehicles sau DMV) a început verificarea acestor documente din luna februarie. Guvernul statului Oregon a trecut o lege prin care a autorizat această agenţie să verfice reşedinţa permanentă a aplicantului în Statele Unite.

Centrul zilier din Portland (Day Labor Center)

         Mult controversatul Centru pentru zilieri din Portland şi-a deschis porţile de câteva săptămâni, pentru persoanele care doresc să muncească “cu ziua”, în general muncă necalificată.

      Liderii oraşului Portland au donat 200,000 de dolari pentru deschiderea acestuia, scutind agenţia care se ocupă de organizarea acestui centru, Voz Workers’ Education Project, de mai multe aprobări care trebuiau obţinute de la municipalitate pentru intrarea în funcţiune a clădirii.

   Cetăţenii care doresc să îşi găsească de lucru prin acest centru, trebuie să complecteze un formular şi să se înregistreze la biroul acestuia.

        În general, centrul este folosit de către persoane de origine mexicană, fapt pentru care oficialii oraşului Portland sunt acuzaţi că ar promova şederea ilegală pe teritoriul Americii a persoanelor care nu au un statut definit aici.

      Totuşi multe persoane preferă vechiul loc, unde se adunau înainte, pentru că nu doresc ca numele lor să apară pe listele agenţiei, mai mult, chiar şi cei care folosesc serviciile oferite de aceste persoane, nu doresc ca numele lor să apară în documente.

Cetăţenii din statul Washingon care nu pot dovedi că sunt cetăţeni americani vor pierde asigurarea medicală de la guvern

       OLYMPIA, Washington    Mai mult de 3000 de persoane au pierdut asigurarea medicală de guvern (Medicaid) începând cu 1 iulie pentru că nu au putut dovedi că sunt cetăţeni americani.

        Oficialii statului Washington au început să aplice o lege federală care a apărut în urmă cu vreo doi ani şi care prevede ca beneficiarii asigurării medicale de guvern să dovedească cetăţenia americană.

     Statul Washington are 320,000 de persoane cu asigurare medicală de la guvern, dintre care 16,300 nu au dovedit că au cetăţenia americană. Dintre aceştia, mulţi aşteaptă clarificarea documentelor. Potrivit domnului Doug Porter, directorul programului Medicaid din Washington, 3,100 de persoane nu au putut dovedi că sunt cetăţeni americani.

Sezonul pescuitul somonului chinook pe  Columbia, închis mai devreme

        Notă: Pentru că unii dintre cititorii noştri ne-au sugerat recent înfiinţarea unei rubrici cu materiale despre pescuit şi vânătoare, am găsit ceva informaţii care i-ar putea interesa, cu toate că, personal, nu sunt de profesie pescar sau vânător ci sunt doar un admirator al acestora.

      Pescuitul pentru chinook somon (salmon) de pe râul Columbia, de la hidrocentrala Boneville până în apropierea localităţii Pasco, Washington, se va închide începând cu 1 iulie, potrivit oficialităţilor statelor Oregon şi Washington, cu o lună înainte de data programată înainte. Aceasta se datorează scăderii numărului de peşti din această zonă, cât şi atingerea normelor de peşti prinşi pentru această perioadă a anului. 

Trăzniniţi de fulger

          Două persoane au fost lovite de fulger în timp ce se aflau sub ramurile unui copac. Potrivi purtătoarei de cuvânt a Departamentului de Pompieri din Boring,  Alice Lasher, una dintre persoane a fost rănită grav în urma loviturii.

         Cele două persoane vorbeau despre tăierea unor ramuri dintr-un copac, când au fost trăzniţi. Cei doi bărbaţi, sunt în jur de 50-60 de ani.

           

(Nr 215, 20iunie)

Preţul benzinei în Oregon a atins cote record de Marcel Urs

Potrivit unui purtător de cuvânt al AAA (American Automobile Association), săptămâna aceasta, preţul benzinei la pompele din Oregon a atins preţul record de 4.27 dolari pe galon (3.8 l).
Preţul mediu al benzinei la nivel naţional este de 4.08 dolari pe galon, statul Oregon fiind printre cele 31 de state în care benzina este peste 4 dolari pe galon. Numai în ultima săptămână.
AAA estimează că preţul benzinei la nivel naţional va rămâne în medie de 4.10 dolari pe galon. 

Portlandul printre cele mai aglomerate oraşe 
de Marcel Urs

Potrivit unui sondaj de opinie iniţiat de către INRIX, o companie din Seattle care se ocupă cu furnizarea de date pentru Microsoft şi Map`uest, oraşul Portland este pe locul 21, în ce priveşte “traficul” rutier.
Am pus cuvântul “trafic” în ghilimele, pentru că sunt sigur că versiune română este altfel. Cuvântul “trafic” l-am împrumutat noi românii de aici din limba engleză, ca multe alte cuvinte, şi înseamă aglomeraţie rutieră.
Potrivit acestui sondaj, ciculaţia în Portland a crescut din 2006 până în 2007 cu 1.2@, cifră care este cu mult mai mică de cât media naţională, care este de 2@.
Creşterea sub nivelul naţional se datorează mai multor factori, printre care preţul crescut al carburanţilor şi încetinirea economică din zonă.
Cea mai aglomerată zonă rămâne autostrada I-5 în jurul exitului Marine Drive. 10 din 15 cele mai aglomerate zone, sunt pe autostrada I-5.
Orele de vârf sunt de luni până vineri de la 5pm la 6pm. Cel mai bun timp pentru a traversa zona Portland este de ziua de luni de la orele 9-10am.
Printre cele mai aglomerate zone din Statele Unite în privinţa traficului, este oraşul   Los Angeles unde traficul este de 9 ori mai mare decât aici la noi. Cel mai aglomerat timp din punct de vedere al traficului este Honolului din Hawaii, unde în zilele de joi, de la orele 5-6pm, se circulă cu “viteza melcului” de 8 mile (14.4 km) pe oră.
Pimele 10 oraşe mai aglomerate din SUA, potrivit INRIX sunt:
1. Los Angeles, CA
2. New York, NY
3. Chicago, IL
4. Washington D.C.
5. Dallas-Fort Worth, TX
6. San Francisco, CA
7. Houston, TX
8. Boston, MA
9. Seattle, WA
10. Atlanta, GA


Un oraş fără autovehicole?
de Marcel Urs

Oraşul Portland va organiza duminică 22 iunie o acţiune fără precedent: 6 mile de străzi închise traficului rutier, cu excepţia transportului în comun, pietonilor şi bicicliştilor pe o perioadă de 6 ore de la orele 8 am la orele 2 pm.
Este un experiment organizat de către World Carefree Network care este organizaţie care promvează o societate fără autovehicole.
Ideea nu este rea, însă oraşele americane nu au fost construite pe acest principiu, cum sunt de exemplu oraşele din Europa, unde sitemul este conceput în aşa fel încăt circulaţia fără autovehicol să nu fie o problemă.
În zona unde este organizat acest experiment vor avea loc tot felul de evenimente speciale ca: echipe de muzică “live”, lecţii de dans, demonstraţii yoga şi tarabe cu mâncare.
Portlandul este primul oraş din America în care se încearcă acest experiment. Oraşul este cunoscut pentru principiile liberale transmise şi promovate de către oficiali, începând de la primar, consilieri şi până la restul populaţiei. În timp ce ideea de promovare a folosire a alternativelor de transport nu este rea, părerea mea este că experimentul o să rămână doar la faza de … experiment deoarece pentru americani, autovehicolul este pe plan primordial, când vine vorba de transport.

Forarea pentru petrol în zonele de coastă nu este agreată de către oficialii statului Oregon  
de Marcel Urs

    Oficialii statului Oregon, împreună cu guvernatorul acestuia, Ted Kulongoski, se opun ideii de a fora pentru petrol pe coasta de vest a statului, sfidând astfel sfatul preşedintelui George W. Bush care, recent a făcut apel la congresul american să ridice embargoul de forare pe coastele Statelor Unite.
“Ridicarea embargoului pentru forarea în zonele de coastă este doar o rezolvare de scurtă durată pentru nevoile energetice de lungă durată a statului” a declarat domnul Kulongoski.
    Potrivit specialiştilor, dacă s-ar da mână liberă pentru forare, din partea guvernului statului, ar dura între un an şi jumătate până la doi ani doar pentru studierea planurilor de fizabilitate a forării pe coasta de vest pentru că statul Oregon nu are o infrastructură pentru aceste operaţiuni.

Mii de persone s-au adunat pe malul râului Willamette pentru a-l vedea şi auzi pe Obama  de Marcel Urs
    Duminică, 19 aprilie, zeci de mii de persoane s-au strâns în parcul Gov. Tom McCall Waterfront din Portland, pentru a-l vedea pe Barack Obama, unul dintre candidaţii din partea Partidului Democrat la preşedinţia Statelor Unite.

Potrivit oficialilor oraşului, s-a estimate că la eveniment au participat în jur de 72 de mii de persoane, cu 22 de mii mai mulţi decât în 2004, când în acelaşi loc s-au adunat în jur de 50 de mii pentru a-l vedea pe cadidatul democrat de atunci la preşedinţia Statelor Unite, John Karry.

Multe persone au venit să îl vadă şi să îl audă pe senatorul de Ilinois care a ţinut o cuvântare de vreo jumătate de oră în care a apreciat printre altele, eforturile oficilităţilor oraşului Portland cu privire la transportul în comun, marcajelor speciale pentru biciclete, care ar putea fi un exemplu pentru restul ţării. Punctul forte al cuvântării a fost remaca împotriva războiul din Irak, statul Oregon fiind cunoscut pentru sentimentele anti-război, în special anti-războiului din Irak.

“Dacă votaţi pentru mine, vom câştiga nu doar Statul Oregon ci vom câştiga alegerile generale din noiembrie iar împreună vom schimba această ţară şi întreaga lume” – a subliniat Obama.

 
 Săptămână electorală în Oregon de Marcel Urs

 Marţi 20 mai a fost o zi foarte aglomerată pentru statul Oregon. Au avut loc alegerile preliminarii pentru candidaţii la preşedinţia Statelor Unite dar şi alegeri generale pentru mai multe poziţii oficiale ca: reprezentanţi ai statului în senat, primar al oraşului Portland, Secretar de Stat, Avocat General al Statului, reprezentanţi în Camera Deputaţilor şi multe proiecte de lege pentru diferite regiuni ale statului.

Astfel, Senatorul Barack Obama a câştigat alegerile preliminarii din Oregon, cu 58@ în timp ce oponentul său, din acelaşi partid, Hilarry Clinton, a câştigat 41@. Doamna Clinton a câştigat însă în statul Kentucky cu 65% iar Obama 30%, o diferenţă covârşitoare de 35@. Diferenţa mare s-a datorat faptului că majoritatea cetăţenilor participanţi la vot, au fost albi din clasa muncitoare. 

Jeff Merkley, al Partidului Democrat, a câştigat locul pentru senat.

Pentru prima dată în istoria oraşului Portland, cetăţenii au ales un homosexual, Adams def. Dozono.

Noul Avocat General al statului Oregon, a fost ales John Kroger, din Partidul Democrat

Noul secretar de stat al Oregonului, a fost ales Kate Brown, din Partidul Democrat

Trebuie să recunosc că, subiectul “POLITIC}” nu este un subiect tocmai favorit pentru mine. Politica este un subiect foarte sensibil în viaţa fiecărui individ. Însă, cu toată complexitatea ei, trebuie să ne implicăm în acest process dacă ne pasă de viitorul acestei ţări şi implicit al copiilor noştri.

 

Două fetiţe pierdute în pădure, regăsite a doua zi  de Marcel Urs

 Două fetiţe, una de 7 ani şi cealaltă de 10 ani, au fost găsite cu bine a doua zi, după ce, duminică, 18 mai, s-au pierdut de părinţi în timpul unei plimbări printr-un parc foarte împădurit, parcul Tarbell Trail. Fetiţele au fost la o plimbare cu tatăl şi fratele lor de 15 ani. Aceştia doi au luat-o înainte fără să îşi dea seama că le vor pierde. Pe la 3 pm şi-au dat seama că s-au cam îndepărtat de cele două fete şi s-au întors înapoi, dar nu mai era nici urmă de ele. Le-au căutat speriaţi dar fără nici un succes. S-au pierdut şi ei căutându-le, iar pe la orele 7:30 pm au ajuns într-un loc unde au avut recepţie la telefonul celular, de unde au sunat la serviciul de urgenţă 911.

Fetele între timp, s-au “plimbat” pentru câteva mile, prin terenul accidental, iar până la urmă, văzând că se înserează, s-au oprit lângă un râuleţ.

În timpul serii, echipele de salvare au folosit sisteme de detecţie a căldurii şi i-au depistat pe tatăl şi fiul rătăcit, însă nu au dat de urma fetelor.

A doua zi, pe la orele 10:30, o echipă de salvare, a auzit strigătele fetelor după ajutor. Au supravieţuit nopţii reci. Erau îmbrăcate bine şi aveau apă şi mâncare cu ele. Fetele au pvestit salvatorilor că, pe lângă faptul că le-a fost frig şi au fost speriate la maxim, au fost îngrozite şi de zgomotul animalelor din jur care, în timpul nopţii, erau la ele acasă.

 
60 de mii de sturioni  la un loc de Marcel Urs

Oamenii de ştiinţă din Oregon, au fost alertaţi recent de către oficialităţile de la Hidrocentrala Bonnevile care au descoperit pe ecranele de la detectoarele sonare o “minge” uriaşă care nu şi-o puteau explica. Ajunşi la faţa locului, specialiştii din domeniu, dotaţi cu camere submersibile şi însoţiţi de scafandri profesionişti au realizat că este vorba de o mulţime de … peşti, sturioni (sturgeon) adunaţi toţi ca o minge uriaşă. S-a estimat că aproximativ 60 de mii de peşti, (cam 360 de camioane) s-au adunat împreună ca o minge. Fenomenul este inexplicabil de către oamenii de ştiinţă.

M-am gândit că această ştire este interesantă pentru cei care se duc la pescuit de sturion în zonă şi nu prind nimic: peşti există, însă s-au adunat toţi la un loc … pentru un “sfat frăţesc”. Pentru a vedea acest fenomen, accesaţi website-ul http://www.katu.com

Barilul de ţiţei a fost 
tranzacţionat miercuri 21 mai, la bursa din New York, la un maxim de 134 de dolari de Marcel Urs

 Cotaţia petrolului la bursa de la New York, a atins, miercuri 21 mai un nou maxim istoric, de 134 dolari pe baril.
   Pre
ţul ţiţeiului, care a atins de la începutul acestui an o serie de valori record, a depăşit pentru prima dată pragul psihologic de 100 de dolari pe baril la începutul lunii ianuarie şi a continuat trendul ascendent alimentat de declaraţiile Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), de factori care au alimentat temerile legate de siguranţa ofertei şi de epuizarea rapidă a rezervelor mondiale.

  Cotaţia barilului de petrol a depăşit succesiv nivelul de 128 şi 129 de dolari, înregistrând chiar scumpiri de un cent pe secundă. Preţul de închidere a fost de 133,17 dolari. Cu un an în urmă, barilul de petrol era cotat cu 65 dolari pe piaţa new-yorkeză.


Focile de pe râul Columbia
, sortite morţii
de Marcel Urs
    Soarta focilor din zona hidrocentralei de pe râul Columbia este pecetluită.
    Un judecător din Portland a decis că, omorârea focilor din râu trebuie să meargă înainte.
Procesul de exterminare a fost oprit de către Humane Society.
    Decizia ca aceste animale, protejate de lege, să fie omorâte, a venit după ce alte metode de alungare a acestora din zonă au eşuat.
    Focile, întâlnite în mod obişnuit pe marginea oceanului, au realizat că există o abundeţă de peşte în râul Columbia, în această zonă.
    Somonul este un peşte migrator care, în fiecare an urcă pe râu pentru a depune icrele şi are doar un pasaj mic la centrala hidroelectrică, Bonneville, îngesuindu-se astfel să urce prin strâmtoare. Focile, realizâd că este vorba de peşte s-au grăbit să vină aici unde devorează pe îndelete o mulţime de peşti.
    Atât somonul cât şi focile sunt protejate de lege, însă s-a ajuns la această fază din cauza scăderii alarmante a numărului de peşte care trece prin strâmtoarea de la hidrocentrală care este numărat cu grijă de către specialiştii din domeniu, iar focile s-ar putea să fie unul din motivul acestei scăderi.

Criză economică
de Marcel Urs
    Locuitorii din Portland şi nu numai, sunt “strânşi la uşă” tot mai tare. Efectele recesiunii prin care trec Statele Unite, sunt resimţite tot mai des. Preţurile ridicate ale carburanţilor, alimentelor, utilităţilor şi altor produse face viaţa tot mai grea de la o zi la alta. Salariile nu au fost majorate de prin 2001 când avut loc ultima recesiune economică, marcată de evenimentele din 9/11.
    Tim Duy, profesor la Universitatea din Oregon şi director al Forumului Economic din Oregon a menţionat că “în prezent clasa muncitoare suferă tot mai mult pentru că nivelul venitului nu a crescut în ultimii ani iar visul american devine din ce în ce mai greu de îndeplinit. Dacă cu câţiva ani în urmă, un salariu bun pe familie era suficient, astăzi o familie abia se descurcă cu două.”
    Reprezentaţi ai agenţiilor de ajutorare a persoanelor sărace au declarat că sunt în situaţii în care nu au mai fost niciodată: tot mai multe familii cu venituri de două salarii apelează la serviciile lor pentru mâncare, haine şi alte servicii necesare pentru supravieţuire. Multe persoane sunt puse în situaţii în care nu au mai fost niciodată: să ceară ajutor agenţiilor de ajutorare.    
     Criza economică se pare că este resimţită pe plan modial. Preţul alimentelor a crescut în ultima vreme foarte mult. Preţul ţiţeiului a crescut săptămâna aceasta la nivelul-record de peste 113 dolari barilul (113.4, după un maxim de 113.66), în creştere cu 18 procente faţă de cel înregistrat la începutul anului, tendinţa fiind alimentată şi de deprecierea dolarului american care săptămâna aceasta a atins un nou record. Raportul euro-dolar a depăşit pragul de 1.59, moneda unică europeană fiind cotată la 1.5950 dolari.
    Criza alimentară care ameninţă sute de milioane de oameni din întreaga lume pune pe jar comunitatea internaţională, care trebuie să vină de urgenţă cu soluţii viabile. Avertismentele oficialilor privind gravitatea situaţiei nu contenesc. Directorul adjunct al Programului Alimentar Mondial, Gemmo Lodesani, a afirmat că nu sunt excluse noi proteste cauzate de foamete. „Situaţia este gravă. (...) Ne putem aştepta la noi revolte urbane“, a declarat oficialul ONU, într-un interviu publicat ieri în cotidianul francez „Le Parisien“.

Echipa de basketball a Portlandului a încheiat sezonul cu o victorie extraordinară de Marcel Urs

    Tânăra echipă Trail Blazers  şi-a încheiat sezonul săptămâna aceasta cu o victorie de 113 la 91 împotriva echipei din Memphis, Grizzlies. Meciul a avut loc aici în oraş la Rose Garden.
    Trail Blazer, a devenit o echipă foarte bună după ce cu câţiva ani în urmă a trecut prin momente dificile, în special financiare. Proprietarul echipei, miliardarul Paul Allen, unul dintre fondatorii giganrului Microsoft, a vrut să renunţe la echipă deoarece aceasta devenise nerentabilă.
    Meciul a fost al 27-lea spectacol pe care tinerii jucători l-au susţinut aici în Porland, arenele sălii fiind arhipline de spectatori, un lucru de neconceput cu doar câţiva ani în urmă.

O româncă într-un orăşel fără români
de Marcel Urs


210Tina

Săptămâna trecută am poposit împreună cu familia la un hotel în Newport. Newport este un orăşel la vreo 135 de mile (vreo 200 km) sud vest de Portland. Este aşezat chiar pe malul Oceanului Pacific, într-un mic golf care are acces la ocean. Locuitorii de aici, vreo 10 mii la număr, se ocupă în mare parte cu pescuitul. Însă în ultimii, afacerile cu pescuitul s-a cam restrâns datorită legilor drastice de protejare a ecosistemului oceanografic. Aşadar, orăşelele din zonă au trecut de o bună bucată de vreme la valorificarea unei resurse care se pare foarte promiţătoare în zonă: turismul. Regiunea din apropierea plajei Oceanului Pacific, este una dintre cele mai pitoreşti locuri din Statele Unite.
    De-a lungul coastei, “curge” şoseaua 101 care oferă vizitatorului o privelişte de neuitat: stânci înalte cu brazi care se opresc dintr-o dată la atingerea apei reci a oceanului, plaje întinse cu nisip curat, tot felul de plante, crustacee şi alte vieţuitoare marine, restaurante cu vedere la apă etc. Nu se poate face baie în ocean, din cauza apei reci şi a vântului care de multe ori îţi intră până în oase. Orăşelul Newport, pe lângă aceasta, oferă vizitatorilor o gamă foarte vastă de hoteluri. La unu dintre acestea am întâlnit-o pe Florentina Strode. Am fost puţin surprinşi de prezenţa ei la acest hotel ca recepţioneră, pentru că nu sunt mulţi români stabiliţi prin zonă, după părerea mea, ea este singura româncă aşezată pe aceste meleaguri.
    Am recunoscut-o după nume. Pe ecuson, avea numele Tina, şi avea trăsături specifice latine, ca noi. Vorbeşte foarte bine limba engleză, având studiile la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Relaţii Publice. Neştiindu-i provenienţa exactă, ne-am mulţumit la început cu doar presupuneri despre originea ei şi ne-am delectat cu amabilitatea şi dorinţa sa de a ne face să ne simţim cât mai bine la acest Hotel. Hotelul Elizabeth Inn, este aşezat chiar pe malul oceanului, pe o stâncă uriaşă, la o aruncătură de băţ de apă. Ce l-a diferenţiat de celelalte hotele, au fost: curăţenia impecabilă, şemineu (fire place) în fiecare cameră, paturi foarte confortabile, bazin de înot şi jacuzzy cu vedere la ocean, micul dejun oferit pe gratis în fiecare dimineaţă, la ora 5pm se serveşte, tot pe gratis, supă de scoici (clamchowder) şi apoi la ora 8 pm, prăjituri (cookies) scoase proaspăt din cuptor.
    Trebuie să recunosc, că prăjiturile au fost extraordinare, mai ales după ce ţi-ai petrecut un timp în bazinul de înnot şi jacuzzy, sau după ce ţi-ai “ars” caloriile în sala de fitness cu vedere tot la ocean. Activităţile turistice din zonă sunt foarte multe şi variate. Pe lângă plaja şi priveliştea extraordinară oferită de plaja oceanului, există multe alte activităţi cu care un turist pasionat sau un turist de ocazie se poate delecta. Cea mai mare atracţie turistică a orăşelului este Acvariul care este renumit în toate Statele Unite şi în lume, pentru varietatea de peşti şi alte animale marine. Suntem mândri să găsim români care lucrează în poziţii de cinse aici în Statele Unite. Faptul că suntem împrăştiaţi în lume, nu ne opreşte să nu avem un simţ comun care ne leagă pe toţi: locurile natale, România.   

0ARE CÂŢI ROMÂNI SUNT ÎN PORTLAND?

de Lucia McNeff

Aş zice că nu prea mulţi după prezenţa în faţa urnelor de vot în ziua de 25 noiembrie 2007. Şi totuşi, în urmă cu numai câteva luni, au sărit ca unul, în apărarea preşedintelui, care fusese suspendat de parlament. Oare de ce acum au fost nepăsători la chemarea acestuia, pentru a-şi alege o nouă formă de vot? Indiferenţa celor din ţară s-a transferat şi peste ocean, ori vremea deosebit de rece i-a reţinut în case?
Indiferent ce, prezenţa de la alegerile pentru Parlamentul European, avantaj de care, fiecare dintre noi este mândru şi referendumul pentru votul uninominal s-a înscris în limita procentelor, aproape ca şi în ţară. Nu pot să fac o defalcare clară ca în România între mediul urban şi rural, dar dacă iau ca referinţă alegerile din luna mai, acestea au întrecut prin absenteism chiar şi drăguţa noastră capitală – Bucureşti – care a prezentat mai puţin de 20% din alegători şi deţine prioritatea. Deci în Portland procentul faţă de mai 2007 este 14,3 % cu multă bunăvoinţă. Este, însă, deasemeni adevărat, că partidul cu cel mai mare procentaj din ţară, PD se regăseşte şi aici, dar cu un procent mult mai mare – 56,14%. În rest nu toate formaţiile au avut susţinători, iar celelalte procente sunt cam asemănătoare. Aş menţiona totuşi faptul că PSD-ul nu a obţinut aici decât un procent de 3,5%, mai mic chiar şi decât România Mare.
Ar trebui să închei urând succes, sau vânt din pupa celor treizeci şi cinci de viitori parlamentari europeni ce vor fi desemnaţi.